Whiplash

 Whiplash (pisksnärtsskada) inträffar när nacken på grund av en plötslig stöt bakifrån utsätts för ett kraftig kast. Oftast är det bilolyckor som är anlendingen men även annan påverkan kan orsak Whiplash.

Exempel på orsaker som kan orsaka whiplashskador;
– Påkörd bakifrån i trafiken sittande i fordon.
– Hård knuff i ryggen som ger nacken/huvudet ett snabbt kast.
– Cykelolyckor eller fall där liknande rörelser som vid olyckor sker.

Symptom på whiplash
En whiplashskada är ofta uppenbar vid tidpunkten för  en olycka och ofta efter ca 1-2 timmar börjar man känna av smärtor i nacken. Ibland kan dock smärtorna i nacken efter en olycka som uppenbart kan orsaka whiplash uppstå efter flera dagar.

Smärtan i samband med olyckstillfället brukar ofta vara stelhet i nacke med huggande smärta i nacken främst men även i axlarna. Ofta känner man även av strålande smärtor ner i fingrar och armar. Smärtan efter en pisksnärtsskada är känd för att vara ombytlig och ibland helt försvinna efter kort tid. Tyvärr kommer smärtan ofta tillbaka och går upp och ner i frekvens och intentsitet. Medan en whiplashskada kan vara uppenbar vid tidpunkten för olyckan eller efter en timme eller så, kan symtom på whiplash bli kännbara även dagar efter olyckan. Personen kommer att drabbas med en stel nacke och en huggande smärta genom axlar och nacke.

Whiplash symptom innefattar också smärta i nedre området på nacken.  Detta är en obehaglig punkt som i tillägg till den ordinarie whiplashsmärtan adderar mer till smärtupplevelsen. Nacksmärtan på nedre delen sammankopplas med den svullnad som ofta uppstår och som även ömmar vid beröring. Muskespasmer och kramper i nackmuskulaturen samt smärtor på grund av nervpåverkan i diskarna i nackkotorna blir rena tortyren för många med whiplashskador.

Mer misär efter en whiplashskada
Som om inte smärtorna i muskulatur och och spöksmärtan i nervtrådar i nacken var nog är fler problem att vänta.

Vanliga problem i samband med whiplashskador
– Huvudvärk
– Yrsel
– Illamående
– Tinnitus
– Dimmsyn

Pisksnärtskadade har även ofta sömnstörningar vilket tillsammands med smärtan leder til depressioner och minnesförluster samt koncentrationsstörningar.
Försäkringskassan och reglerna för sjukskrivning i Sverige är tyvärr ytterligare en orsak som whiplash skadade behöver oroa sig för. Man kan konstatera att läkare och försäkringskassan ofta vänder denna grupp ryggen med förevändning att skadan inte syns på röntgen. Det är oerhört tufft för många whiplashskadade och de mår ofta inte särskilt bra.

Behandling och tillfrisknande från whiplashskada

Moderna terapi innefattar fysioterapi, motion och kiropraktiska behandling, vilken har befunnits vara mycket effektiv.

Att döma av whiplash symptom, är whiplash anspråk avgjorts, och mängden whiplash ersättningen bestäms. Med tillräcklig uppmärksamhet och vård, bör det vara lätt att återhämta sig från skadan.