Nackspärr

 Nackspärr är ett vanligt tillstånd som alla människor drabbas av, vissa oftare än andra. En typisk nackspärr (torticollis) uppstår plötsligt och ger en kraftig påverkan på nackens rörlighet samt smärta och stelhet i nacken.  Skillnaden mellan nackspärr och allmänt nackont är att nackspärren anses övergående och inte vara ett kronisk tillstånd.

Orsaker till nackspärr
Nackspärr är en släkting till ryggskottet. Oftast hittas ingen medicinsk förklaring till att nackspärren uppstått men logiskt är att en disk i övre delen av kotpelarnen kan ha påverkats. Som försvar krampar nackens muskler för att skydda disken, därav den klassiska stelheten i nacken. När disken vilat tillräckligt lättar stelheten och nackspärren släpper succesivt. En lättare/vanlig nackspärr brukar vara mellan 1-2 veckor.

Nackspärr brukar ofta uppstå när man haft nacken/huvudet i en onaturlig position. Detta är vanligt efter en natts sömn där man kan ha legat i en onormal ställning med huvudet. En faktor som även kan inverka på s.k mild nackspärr är kallt drag från öppna fönster. Ett vanligt sätt att få nackspärr är att snabbt vrida på huvudet åt ett håll samtidigt som man rör armen.

Det finns även orsaker till kroniska nackspärrsproblem som diskbråck i nacken. Eftersom disken då är skadad/kroniskt påverkad skickar kroppen ofta signaler som får nackens muskler att krampa och hamna i spasm. Ett diskbråck ger inte sällan allvarliga smärttillstånd och är ett långvarigt problem.

Övriga orsaker till nackspärr kan vara felaktig arbetsställning, stress samt även bakomliggande sjukdomar som cancer.

Nackspärr till höger eller vänster
En klassisk nackspärr brukar oftast påverka rörligheten mer åt ena hållet när man vrider på huvudet. Ett bra sätt att undersöka om du drabbats av nackspärr är att försiktigt prova att vrida huvudet åt båda hållen. På ena hållet ska smärtkänslan och stelheten var betydligt mer påtaglig för att du ska vara säker på att du drabbats av en typisk nackspärr.

Hur botar man en nackspärr
I likhet med ryggskott krampar musklerna för att skydda ett område där högst troligt en disk i övre kotpelaren utsatts för påverkan. Vid nackspärr är disken öm i ett par dagar eller veckor men oskadad. När nerverna lugnat mer sig runt disken och kroppen konstaterat att du är oskadd då lättar nackspärren. Även när nackspärren gått över kan musklerna i nacken vara stela efter en tids kramper.

Om du går till en nackkirurg eller ortoped kommer de högst troligt råda dig till vila eller försiktig rörlighet och ytterst försiktig sjukgymnastik under perioden när nackspärren är som mest påtaglig. Att gå till en kiropraktur eller naprapat ska du först göra om du är säker på att din rygg eller nacke inte har några skador på skelett eller diskar. Tyvärr får sjukvården hantera fall där folk fått förvärrade problem efter besök hos kiropraktorn eller naprapaten.